Vechten tegen windmolens

Serie Grote verbouwing van Nederland

“Plannen voor mega-windturbines rammelen aan alle kanten”

Datum: 18 mei 2024
Door Elze van Hamelen, voor De Andere Krant

Door heel Nederland worden in een rap tempo windparken aangelegd, terwijl de onderzoeksresultaten die moeten aantonen dat deze veilig zijn voor mens en milieu nog niet binnen zijn. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Vivianne Heijnen op Tweede Kamervragen. Stichting Tegenwind Echteld-Lienden ontdekte dat er nog veel meer niet klopt. Het burgerinitiatief ageert tegen plannen van de provincie Gelderland voor het bouwen van zeven van de hoogste windturbines ter wereld. De milieueffectrapportages die hiervoor zijn aangeleverd door de exploitant Vattenfall blijken niet deugdelijk te zijn uitgevoerd. De stichting dringt bij de provincie aan op een directe stop op het bouwen van de geplande turbines.

Lees het hele artikel bij De Andere Krant:
https://deanderekrant.nl/nieuws/vechten-tegen-windmolens-2024-05-18

Vliegtuigbouwkunding ingenieur Bert Weteringe: “We moeten gewoon stoppen met het bouwen van windmolens”

Datum: 1 oktober 2023
Door Elze van Hamelen, voor De Andere Krant

Grootschalige uitrol van windparken heeft ingrijpende negatieve effecten op de natuur, de mens en de leefomgeving, stelt vliegtuigbouwkundig ingenieur en specialist lichtgewicht materialen Bert Weteringe. In zijn explosieve boek ‘Windhandel’ wordt voor het eerst het complete verhaal over windmolens verteld. Windmolens blijken niet alleen buitengewoon kostbaar en milieuvervuilend te zijn, ze zorgen ook nog voor droogte en opwarming. “De uitrol van grootschalige windenergie moet gewoon stoppen”, concludeert Weteringe.

Lees het hele artikel bij De Andere Krant:
https://deanderekrant.nl/nieuws/we-moeten-gewoon-stoppen-met-het-bouwen-van-windmolens-2023-10-01

Luister het hele interview op youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=Hrky6jPsb8c

Provincie Gelderland negeert protesten en plaatst zeven windturbines ter grootte van Eiffeltoren
De Haliade-X turbines zijn bijna 270 meter hoog

Datum: 13 februari 2024
Door Elze van Hamelen, voor De Andere Krant

De Provincie Gelderland heeft besloten zeven windturbines van 270 meter, bijna net zo hoog als de Eiffeltoren, in de buurt van woonwijken bij de gemeentes Buren en Neder-Betuwe te gaan plaatsen. Het nieuws heeft de meeste inwoners compleet overvallen. Hans Kruiper, mede-oprichter van de actiegroep Stichting Tegenwind Echteld-Lienden, is verbolgen. “Alle bezwaren, de risico’s voor de volksgezondheid, het wordt allemaal van tafel geveegd. Die molens moeten en zullen er komen.”

Lees het hele artikel bij De Andere Krant:
https://deanderekrant.nl/nieuws/provincie-gelderland-negeert-protesten-en-plaatst-zeven-windturbines-ter-grootte-van-eiffeltoren-2024-02-12

LEES OOK

CONTACT

Elze van Hamelen
Sustainable solutions

info[@]vanhamelen.eu